Начало|Новини|Участници|Програма|Фотогалерия|
ЧикагоБТА
Първа световна среща - архив
с подкрепата на:
     
 

Тема: "Националната идентичност и ролята на медиите
за изграждане образа на България"

 
 
Генералният директор на БТА Максим Минчев представя на среща с журналисти български вестници, излизащи в Чикаго
БТА, София, 27 март 2006

Втора световна среща на българските медии ще се проведе между 18-22 май, 2006 в Чикаго под патронажа на Н. Пр. Георги Първанов, Президент на република България.

ЧИКАГО

Чикаго бе избран за домакин, тъй като е градът извън България с най-голяма българска общност - около 100 000 души. Там излизат пет български вестника: "България сега", "Старт", "България", "Златорог", "България 21 век", има сателитен канал, два сайта, местна телевизия на български. Има български училища, две български църкви ("Света София" и "Свети Иван Рилски"), много български заведения и магазини. В Чикаго живеят едни от най–успелите българи в Америка, които са потвърдили участието си в срещата. Форумът ще се проведе по време на Българските дни в Чикаго, когато голяма част от българската общност, живееща в САЩ, ще бъде съсредоточена там.

УЧАСТНИЦИТЕ

Втора световна среща на Българските медии ще събере в Чикаго всички български електронни и печатни медии от България, представители на българските медии в Европа, както и всички български медии на територията на САЩ. На срещата ще присъстват и много представители на Американски и световни медии, като CNN, NBC, Associated Press, Washington Post и др. Потвърдили вече участие в срещата са също така Н.Пр. Ивайло Калфин, Министър на външните работи на България, както и Посланика на България в САЩ, Н.Пр. Елена Поптодорова.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ

Срещата се организира от БТА, съвместно с българската медийна общност в Чикаго (сред организаторите от Чикаго са вестниците «България», «България 21 век», «България сега», «Златорог», «Старт БГ», Интернет портал www.EuroChicago.com, Радио «България», TV Bulgaria, TV show «Friday Night 9». Ръководител на пресцентъра на срещата в Чикаго ще е Климент Величков, Главен редактор на в-к Старт БГ.